Sporten met hart- en vaatziekten

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 2 min

Sporten is goed voor uw conditie én voor uw hart. Als u voor uw hartincident sportte, wilt u deze sport misschien weer gaan beoefenen. Tijdens de revalidatie beweegt u ook. De fysiotherapeut in de zaal kijkt samen met u hoe u uw sport weer het beste kunt oppakken. 

In dit artikel leest u enkele aandachtspunten om op te letten bij het sporten.

Wat mag wel en wat mag niet?

Soms krijgt u van uw cardioloog of behandelend arts het advies om bepaalde dingen niet te doen. Deze adviezen verschillen voor ieder persoon en iedere diagnose. Er is dus niet een algemene beperking die voor iedereen geldt die iets aan het hart of aan de vaten heeft (gehad). 

Natuurlijk is het voor iedereen wel verstandig om het bewegen en later het sporten weer rustig op te bouwen. Tijdens uw revalidatie bouwt u de fysieke activiteiten weer langzaam op. 

Twijfelt u of u iets wel of niet kunt doen? Vraag dit dan aan uw cardioloog, behandelend arts of bespreek het met uw zaalteam tijdens uw revalidatie.  

Welke sporten zijn geschikt?

Tenzij u specifieke beperkingen heeft gekregen van uw arts, mag u alle sporten weer beoefenen. Het is vooral belangrijk dat u een sport kiest die u leuk lijkt. Deed u al een sport? Dan kunt u meestal tijdens of na de revalidatie weer hiermee beginnen. Bespreek dit met de fysiotherapeut in de zaal. 

Als u niet goed weet wat u wilt, kunt u vaak in de buurt terecht bij een beweegcoach. In elke zaal weet het zaalteam bij wie u terecht kunt en wat het beweegaanbod is in de buurt.  

Meer informatie hierover vindt u op de pagina Na de revalidatie. 

Bewegen en sporten op vakantie

Tijdens uw vakantie doet u misschien dingen die u normaal niet doet. Denk aan lange stukken fietsen of een wandeltocht in de bergen. Als u tijdens uw revalidatie op vakantie gaat, is het verstandig om met het zaalteam te bespreken wat u tijdens uw vakantie aan beweging en/of sport kunt doen. Dingen die vroeger vanzelf gingen, moet u nu misschien rustig opbouwen. 

Bewegen en sporten op hoogte (in de bergen) is zwaarder voor uw hart. De luchtdruk is anders en er is minder zuurstof aanwezig in de lucht. Bent u van plan om (weer) in de bergen te gaan sporten of bewegen? Bespreek dit dan met het zaalteam of met uw cardioloog. Die kan u vertellen waar u op moet letten. 

Heeft u meer vragen over vakantie? Kijk dan in het artikel over vakantie. 

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.