Voldoende bewegen voor een gezond hart

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 2 min

Regelmatig bewegen is belangrijk voor een gezond hart en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Maar wat betekent ‘regelmatig bewegen’ precies? En hoe past u dat in in uw dagelijks leven?

In dit artikel leest u meer over de richtlijn en krijgt u tips om hieraan te voldoen.

150 minuten per week

De Richtlijn Gezond Bewegen adviseert om elke week minimaal 150 minuten matig intensief te bewegen. U kunt dat opsplitsen in bijvoorbeeld een 20 of 30 minuten bewegen per dag. En dit kunt u weer verdelen over kortere beweegmomenten van minimaal 10 minuten per keer.

Deze 150 minuten is een minimum. Meer bewegen mag natuurlijk. Bouw dit wel rustig op. Als u twijfelt of vragen heeft, kan het zaalteam u hierbij helpen.

 

Matig intensieve beweging

Door regelmatig te bewegen versterkt u uw hartspier, verbetert u de bloedsomloop en verlaagt u de bloeddruk. Om voldoende matig intensief te bewegen kunt u natuurlijk gaan sporten. Stevig wandelen, fietsen, dansen en rustig zwemmen zijn hiervan voorbeelden. Maar voldoende bewegen hoeft niet altijd te betekenen dat u moet sporten. U kunt ook denken aan zwaardere huishoudelijke klussen, zoals tuinieren of de ramen wassen.

Beweegt u voldoende?

Met deze test kunt u makkelijk bepalen of u voldoende beweegt in het dagelijks leven.

 

3 tips voor meer bewegen

  1. Laat de auto vaker staan. Probeer vaker de fiets te pakken in plaats van de auto, of maak een wandeling als u kleine afstanden moet afleggen. Op die manier wordt dagelijks bewegen een gewoonte.
  2. Doe activiteiten die u leuk vindt. Bewegen houdt u op de lange termijn beter vol als het leuk is. Kies dus iets wat u leuk vindt om te doen. Of doe iets om het bewegen leuker te maken. Muziek of een podcast luisteren tijdens het bewegen of samen met anderen bewegen zijn hier voorbeelden van. Zo is het makkelijker om in beweging te komen en te blijven.
  3. Stel een doel en bedenk kleine stappen. Stel haalbare doelen voor uzelf, zoals het behalen van een bepaald aantal stappen per dag. Maak een plan om deze doelen te bereiken door kleine stappen in de richting van het doel te bedenken. Een doel lijkt soms heel groot, maar met elke stap die u zet, komt u dichter bij uw doel. Ook met de allerkleinste stap.

Meer info

Op de site van de Hartstichting leest u meer over waarom bewegen goed is voor het hart en de bloedvaten.
Op Thuisarts vindt u meer ideeën om in beweging te komen en dit vol te houden.

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.