Inhoud van het programma
Tijdens het hartrevalidatieprogramma leert u hoe u op een gezonde manier kunt leven met een hartaandoening. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen.
Doelen van de revalidatie
Voordat de revalidatie start, overleggen we met u welke doelen voor uw persoonlijke situatie van toepassing zijn. De algemene doelen van het revalidatieprogramma zijn:
- Conditie opbouwen
- Uitvinden waar klachten vandaan komen
- Opnieuw ontdekken wat u kunt en waar uw grenzen liggen
- Zelfvertrouwen terugkrijgen
- Weten wat belangrijk is voor een gezonde leefstijl
- Leren omgaan met eventuele gevoelens van angst of somberheid
Opbouw van het programma
Het hartrevalidatieprogramma bestaat uit een aantal onderdelen. Sommige onderdelen staan vast, bij andere wordt met u besproken of die bij u passen.
-
Inspanningstest
Voor de start van het revalidatieprogramma doen deelnemers een inspanningstest: een fietstest op een hometrainer of een wandeltest in de sportzaal. Deze test vindt plaats in het ziekenhuis of bij Capri. Een gespecialiseerd verpleegkundige helpt u hierbij. Tijdens de inspanningstest maakt de verpleegkundige een hartfilmpje (ECG). -
Intakegesprek
Ook heeft u een intakegesprek met de maatschappelijk werker. Tijdens dit gesprek bespreekt u welke doelen u met de revalidatie wil bereiken.
Afgestemd op uw behoeften en mogelijkheden
Op basis van de inspanningstest en het intakegesprek bepalen we welke onderdelen van ons hartrevalidatie aanbod passen bij uw persoonlijke situatie. Dit doet een multidisciplinair team van specialisten. Zij houden hierbij rekening met uw behoeftes, wensen en mogelijkheden.
Trainingsprogramma
Vaste onderdelen van het programma zijn: twee keer per week sporten, ontspanningsoefeningen en informatiebijeenkomsten over gezond leven (CapriTalks). Dit vindt aansluitend aan elkaar plaats in de sportzaal. Capri heeft hiervoor zeven verschillende locaties. In overleg kijken we welke locatie bij u past.
U wordt tijdens de trainingen begeleid door een fysiotherapeut, een bewegingsagoog, een gespecialiseerd verpleegkundige en een maatschappelijk werker. Regelmatig is ook een verpleegkundig specialist, diëtist of arts aanwezig in de sportzaal. Zo kunt u veilig en verantwoord werken aan uw conditie.
De groepen in de sportzaal zijn ingedeeld in verschillende niveaus:
-
Midden/hoog:
Voor deelnemers die een hoge(re) inspanning aankunnen, zoals (rustig) hardlopen of intensievere oefeningen kunnen doen. Meestal sporten de deelnemers in deze groep regelmatig en/of hebben ze een hoge score op de fietstest. Als er eventuele blessures zijn, past de fysiotherapeut het programma aan. -
Midden/laag:
Voor deelnemers die graag weer willen wandelen, op hun eigen tempo willen bewegen of (rustig) sporten en/of door omstandigheden (of blessures) langzaam moeten opbouwen.
Ons team van specialisten schat in welke groep het beste past bij wat u aankunt.
Aanvullende cursussen en individuele begeleiding
Naast het vaste programma in de sportzaal kan het zijn dat u individuele afspraken heeft met een van onze andere zorgprofessionals. Ook is er de mogelijkheid tot het volgen van aanvullende cursussen op het gebied van leefstijl.
Aanvullende cursussen
Tijdens groepsbijeenkomsten bieden we informatie en oefeningen op het gebied van een gezonde leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals anders omgaan met stress of voeding en gedrag. Ook bieden we een cursus over leven met een ICD.
Individuele gesprekken
Bekijk de video om een indruk te krijgen van het hartrevalidatieprogramma.
Regie over uw eigen revalidatie
Het hele revalidatieprogramma duurt gemiddeld zes weken. Aan het begin van uw revalidatie stelt u samen met ons de doelen op die u aan het eind van het programma wilt bereiken. Tijdens de revalidatie kijken we samen of dit is gelukt. En welke hulp wij u daarbij nog kunnen bieden.
Met elke training en bijeenkomst komt u een stapje dichter bij uw doel. U komt tijdens de revalidatie uitdagingen tegen waar u ook thuis mee te maken heeft. We helpen u om met deze uitdagingen om te gaan. Zodat u na de revalidatie zelf verder kunt werken aan uw gezondheid en leefstijl.
Hartrevalidatie in perspectief: ervaringen van deelnemers
Twijfelt u of hartrevalidatie iets voor u is? Lees dan de ervaringen van deelnemers die u voorgingen. Of neem contact met ons op, zodat u uw vragen kan stellen.