Partner en familie
Een hartoperatie of een hartaandoening is vaak een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor degene die het overkomt, maar ook voor naasten, zoals de partner, het gezin en de familie.
Wat kunt u doen als partner?
Het is belangrijk dat deelnemers tijdens de revalidatieperiode in hun dagelijks leven hulp krijgen van hun omgeving. Dat kan een partner zijn, maar ook een familielid, vriend of kennis. De omgeving kan een grote steun zijn.
- Bied een luisterend oor. Probeer af en toe uw eigen zorgen of mening even voor u te houden. Laat uw partner vertellen en stel open vragen.
- Bespreek de verdeling van huishoudelijke taken. Welke taken kunt u (tijdelijk) overnemen?
- Spreek uw waardering uit over hoe uw partner met de ziekte en de revalidatieperiode omgaat.
- Help mee het sociale leven weer op te pakken. Stimuleer sociale contacten. Wil en kan uw partner weer aan het werk? Steun hem/haar hierin.
- Ga mee naar informatiebijeenkomsten. U leert daar wat het betekent om een hartaandoening te hebben en hoe u er samen mee kunt omgaan. Dit kan helpen om uw partner of familielid beter te begrijpen en te steunen.
- Steun uw partner bij het aanpassen van de leefstijl. Motiveer hem/haar om het revalidatieprogramma vol te houden en veranderingen in het dagelijks leven door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan gezonder koken en eten, regelmatig naar buiten gaan, voldoende bewegen en ontspannen.
- Werk samen aan een gezondere leefstijl. Samen is dit vaak een stuk makkelijker en leuker. En het is natuurlijk ook goed voor uw eigen gezondheid.
- Probeer spanning in uw relatie te vermijdendoor goed met elkaar te blijven praten. Vraag wat de situatie bij de ander oproept en vertel wat het met u doet.
- Denk ook aan uzelf. Neem af en toe de tijd om iets voor uzelf te doen en even niet te hoeven zorgen.
Wat kunt u als partner van ons verwachten?
Wanneer uw partner te maken krijgt met een hartoperatie of hartaandoening, geeft dat vaak schrik. Ook u bent getroffen door wat er is gebeurd. De rol van mantelzorger is niet altijd makkelijk. U kunt zich onzeker, machteloos of somber voelen.
Omgaan met veranderingen na thuiskomst
Bij thuiskomst uit het ziekenhuis blijkt vaak dat ook voor de naaste omgeving het dagelijks leven verandert. Denk bijvoorbeeld aan de rolverdeling in het gezin, de verdeling van huishoudelijke taken of het rekening houden met een nieuw voedingspatroon. Dat is best even omschakelen.
Ook komt het voor dat partners of andere gezinsleden nog niet goed weten wat hun naaste kan en mag op het gebied van lichamelijk inspanning. Of dat zij zich zorgen maken over bijkomende mentale klachten, zoals concentratie- of geheugenproblemen. Om met alle veranderingen om te gaan, kan extra steun prettig zijn.
Ook aan een partner of andere gezinsleden kunnen we vanuit Capri ondersteuning bieden, als dat nodig is. U kunt:
- in de sportzaal meekijken tijdens de training, zodat u kunt zien wat uw partner kan en mag.
- samen met uw partner of gezinslid een gesprek hebben met een maatschappelijk werker of psycholoog.
- meegaan naar een afspraak bij de diëtist, zodat u handvatten krijgt voor gezond boodschappen doen, koken en eten.
- individueel begeleiding krijgen van een maatschappelijk werker.
- meegaan naar de informatiebijeenkomsten in de sportzaal.
Heeft u behoefte aan extra ondersteuning? Bespreek dit met onze maatschappelijk werker. U kunt telefonisch een afspraak maken.