Wat is hartrevalidatie?

Lees alles over de aspecten van hartrevalidatie en hoe het u en uw naasten kan helpen.

HARTREVALIDATIE

Samen bouwen aan een sterker hart

Een hartaandoening kan uw wereld op zijn kop zetten. U heeft misschien net een hartinfarct, hartritmestoornis of hartoperatie gehad. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Hartrevalidatie kan u helpen. 

Bij Capri kan u werken aan het opnieuw opbouwen van uw conditie, een gezonde(re) leefstijl en aan het terugkrijgen van uw zelfvertrouwen. Zo kan u de draad van uw leven weer oppakken.

HERKENBARE ERVARINGEN

Vragen en zorgen bij een hartaandoening

Als u thuiskomt uit het ziekenhuis, is het in het begin vooral fijn om weer in uw eigen omgeving te zijn. Maar kort daarna voelt u zich misschien onzeker. U vraagt zich af hoe het nu verder moet. Vragen waar veel patiënten mee zitten, zijn bijvoorbeeld:

Het kan ook zijn dat u zich onrustig of angstig voelt. Of dat u prikkelbaar bent of snel geëmotioneerd. Daarnaast merken veel patiënten dat ze last hebben van concentratie- of geheugenproblemen. Het hoort er – helaas – allemaal bij.

WAAROM REVALIDEREN

Hulp bij het oppakken van uw dagelijks leven

Uit onderzoek blijkt dat hartrevalidatie de kans op nieuwe hartproblemen vermindert en het risico op sterfte door hartproblemen verkleint. Dat komt (onder andere) doordat hartrevalidatie bijdraagt aan het verbeteren van het cholesterol. Ook kan deelname aan hartrevalidatie helpen om het BMI en het vetpercentage te verlagen.

Veel deelnemers aan het hartrevalidatieprogramma merken dat ze zich fitter voelen, meer energie hebben en het vertrouwen in hun eigen lichaam terugkrijgen. Ook ervaren onze revalidanten dat ze beter kunnen deelnemen aan het sociale leven, zich vrolijker voelen en meer plezier in het leven hebben.

Hartrevalidatie richt zich op vier onderdelen:

Conditie opbouwen

Bewegen en sporten onder begeleiding van professionals.

Emotioneel welbevinden

Hulp bij het omgaan met de invloed op uw dagelijks leven.

Medische begeleiding

De mogelijkheid tot hulp bij lichamelijke klachten.

Risicoverlaging

Begeleiding naar gezonde leefstijl m.b.t. voeding, beweging en stress.

Wat houdt hartrevalidatie in?

Hartrevalidatie helpt bij het herstellen na een hartoperatie of bij een hartaandoening. Bij Capri betekent revalideren niet alleen de conditie weer opbouwen. Er is ook veel aandacht voor het mentale en emotionele welzijn.

PERSOONLIJK EN SAMEN

Programma op maat

Voordat het programma start, doet u (als het nodig is) een fietstest onder begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige. Ook heeft u een intakegesprek met een maatschappelijk werker. Op basis van de resultaten van de fietstest en het intakegesprek bepalen we samen met u welk programma het beste bij u past. De meeste onderdelen van het hartrevalidatieprogramma zijn in een groep, zoals de trainingen en cursussen. Dit betekent dat u samen met anderen deelneemt aan de hartrevalidatie. Zo kunt u ook ervaringen uitwisselen met elkaar.

Het revalidatieprogramma kan bestaan uit trainen in de sportzaal, aanvullende cursussen op het gebied van gezond(er) leven en/of individuele gesprekken.

DOELGROEP

Is hartrevalidatie iets voor u?

Revalideren bij Capri is voor iedereen met een hartaandoening. U kunt in principe met elke hart-aandoening deelnemen aan hartrevalidatie. Of u nu plotseling iets aan uw hart heeft gekregen, of als u al langere tijd last heeft van uw hart. Voorwaarde is wel dat u een verwijsbrief heeft van een arts (zoals de cardioloog, uw huisarts of bedrijfsarts).

Tijdens de intake bespreken we uw mogelijkheden, wensen en behoeften. Samen bekijken we welke onderdelen van het programma bij uw situatie passen.

Verwijzing
Meestal verwijst de cardioloog naar ons door. Ook uw huisarts of bedrijfsarts kan naar ons doorverwijzen. Uw arts vertelt u of uw verwijzing direct naar ons wordt doorgestuurd, of dat u zelf naar ons toe kunt met uw verwijzing.

Hartrevalidatie in perspectief: ervaringen van deelnemers

Twijfelt u of hartrevalidatie iets voor u is? Lees dan de ervaringen van deelnemers die u voorgingen. Of neem contact met ons op, zodat u uw vragen kan stellen.

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.