Wat zijn de gevolgen van veel zitten?

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 1 min

Regelmatig bewegen is belangrijk. Dat betekent ook: niet teveel zitten en niet te lang achter elkaar zitten. Afwisselen met voldoende beweging is belangrijk voor de gezondheid van uw hart. 

Zelfs als u voldoende beweegt (de richtlijn is 150 minuten matig intensieve beweging), is het verstandig om niet te veel te zitten. Het advies is om elk half uur even te bewegen. Een tot twee minuten is al voldoende. Denk bijvoorbeeld aan wat drinken pakken,  een strekoefening doen of even naar een collega lopen om iets te bespreken.  

Effecten van te lang zitten 

Waarom is veel en lang zitten nu eigenlijk zo slecht voor onze gezondheid? Uit onderzoek blijkt dat langdurig zitten en veel zitten verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekten. Maar dat is niet het enige. Er is ook onder andere meer kans op: 

 • Suikerziekte 
 • Depressie 
 • Verminderde fitheid 
 • Overgewicht 
 • Verhoogd cholesterol 
 • Hoge bloeddruk 

In de onderstaande video van EenVandaag wordt meer verteld over de gevolgen van lang zitten op een (werk)dag.

3 tips voor minder zitten 

 1. Sta regelmatig op.
  Maak er een gewoonte van om elke 30 minuten op te staan en even te bewegen. Loop een rondje door het huis of het kantoor, loop de trap op en neer, strek uw benen of doe een rekoefening. 
 2. Houd eens bij hoeveel u zit.
  We zitten vaak meer dan we denken. Als u eens een dag bijhoudt hoeveel u zit, merkt u dat het waarschijnlijk meer is dan u had gedacht. Dit geeft inzicht in uw eigen zitgedrag. Er zijn ook verschillende apps of horloges die u inzicht kunnen geven in uw eigen zitgedrag. Maar pen en papier werkt natuurlijk ook. 
 3. Zoek naar mogelijkheden om meer te bewegen in uw dagelijks leven.
  Neem de trap in plaats van de lift, parkeer uw auto wat verder weg van uw bestemming en loop het laatste stukje, of overweeg om een sta-bureau te gebruiken als u langdurig achter een bureau werkt. Haal op kantoor eens koffie op een andere verdieping, zodat u de trap een keer extra op en neer moet. Of laat thuis de theepot in de keuken staan, zodat u steeds opstaat en loopt voor een nieuwe kop thee.

Bekijk voor meer tips ook het artikel Zo kom je uit je stoel.

Meer weten? 

Meer informatie over een zittende leefstijl vindt u op deze sites: 

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.