“Ik wil de oude Kris weer zijn. En ietsje meer”

Het afgelopen jaar was roerig voor Kris. Maar hij is vastberaden om zijn kleinkind te zien opgroeien.

Gerevalideerd deelnemer

Kriss

– 63 jaar

Vlak voor zijn verjaardag kreeg Kris (destijds 55) last van zijn arm. Hij belde de dokter en die stuurde meteen een ambulance. Het bleek een hartinfarct. Kris: “Ik had zelf niet meteen door hoe ernstig het was, alleen mijn rechterarm deed pijn. Maar kort daarna viel ik weg en hebben ze me drie keer moeten reanimeren. Pas bij de derde keer had ik weer een hartslag.”

Vertrouwen terug

Een maand en drie stents later was het voor Kris tijd om te gaan werken aan zijn herstel. Zijn arts verwees hem door naar Capri. Het herstel verliep vlot, tot plotseling het licht weer uitging. Kris kreeg een lichte hersenbloeding. Een angstige tijd, maar Kris knokt om er weer bovenop te komen: “Ik wil mijn vertrouwen weer terug. Daarom ga ik verder met revalideren. Bij Capri ben je bezig met sport en spel. Maar je leert ook signalen van je lichaam herkennen. Hoe ver je kunt gaan. Als ik pijn voel, is dat dan spierpijn of is het iets anders?”

Op m’n donder

De begeleiding tijdens het sporten vindt Kris prettig: “Het is een heerlijk gevoel als je bezig bent en je ziet daar een verpleegkundige, daar een cardioloog en daar een fysiotherapeut.” Kris wordt goed in de gaten gehouden, en dat is soms ook wel nodig: “Tijdens het volleyballen kopte ik nog wel eens een bal weg. Dan kreeg ik op m’n donder. Ik gebruik bloedverdunners, dus dat is gevaarlijk voor mij. Dat doe je 1 of 2 keer, maar toen dacht ik: ‘Ze hebben gelijk.’ En dan doe je dat dus niet meer.”

Kleinkind zien opgroeien

Kris heeft een duidelijk doel: “Ik wil de oude Kris weer zijn. Alles weer kunnen doen wat ik hiervoor deed. En ietsje meer. Echt gezond leven. Ik heb een kleinkind waar ik dol op ben en haar wil ik zien opgroeien. Ik ben bijvoorbeeld gestopt met roken. Ik ben Hindoe en ook dat helpt. Mijn levensovertuiging geeft me kracht. De yoga-oefeningen geven me de rust die ik nodig heb bij mijn herstel.”

Bob Marley

Kris heeft een roerig jaar achter de rug, maar is optimistisch voor de toekomst. “Vlak voor mijn hartinfarct was mijn dochter bezig met een tekst voor op mijn verjaardagstaart: ‘Everything is gonna be alright’, een songtekst van Bob Marley. Een paar dagen later was ik bijna dood. Maar het klopt wel. Het komt allemaal goed.”

Bekijk Kriss's video

Lees meer ervaringen

Kirsten
Kirsten
– 44 jaar
Kirsten wil graag meer vertrouwen krijgen in haar lichaam….
“Ik wist wat ik wilde: weer paardrijden!”
Sharon
– 31 jaar
Sharon (destijds 23) was een tijd lang erg moe. Toen ze ook nog hartkloppingen kreeg, werd duidelijk dat er iets mis was…

Ook uw ervaring delen?

Door uw verhaal te delen, kunt u anderen laten zien dat er hoop is en hoe een gezond en actief leven met een hartaandoening mogelijk is. Wilt u ook uw verhaal delen? Neem dan contact met ons op.

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.