“Ik wist wat ik wilde: weer paardrijden!”

Sharon had een gaatje in haar hart. Na een zware operatie ging ze revalideren. Haar doel: weer paardrijden.

Gerevalideerd deelnemer

Sharon

– 31 jaar

Sharon (destijds 23) was een tijd lang erg moe. Toen ze ook nog hartkloppingen kreeg, werd duidelijk dat er iets mis was met haar hart. Er bleek een gaatje te zitten in het tussenschot van haar hart. Hierdoor stroomde haar bloed weer terug, de verkeerde kant op. Dat was de reden voor haar moeheid.

Hartspier aan het werk

Sharon koos ervoor om het gaatje via een operatie te laten hechten. Na een week in het ziekenhuis mocht ze weer naar huis. En rustig haar leven weer oppakken. Ze ging onder begeleiding revalideren bij Capri Hartrevalidatie. Sharon: “Na zo’n operatie vertrouw je je eigen lichaam nog niet helemaal. Je zet je hartspier weer aan het werk en in het begin vond ik dat toch een beetje eng. Je bent bij Capri onder begeleiding van een cardioloog. Dus als er iets mis gaat, weet je zeker dat er altijd iemand is die je kan helpen. Een hele fijne gedachte.”

Mensen om me heen

Toen Sharon bij de eerste groepstraining zag dat haar mede-sporters wat ouder waren, vroeg ze zich even af waar ze terecht was gekomen. Maar dat gevoel verdween al snel: “Toen ik eenmaal aan het sporten was, vond ik het fijn dat ik mensen om me heen had die ook iets aan hun hart hadden. En vond ik het helemaal niet erg dat ik de jongste was. We vonden vooral veel steun bij elkaar.”

Van een kwartier naar een uur

Sharon hoefde tijdens haar gesprekken met Capri niet lang na te denken over het doel van haar revalidatie: paardrijden! Sharon: “Dat kon natuurlijk niet meteen, maar door veel hardlopen en oefeningen bouwde ik conditie op. Hierdoor kon ik het paardrijden weer snel oppakken.” Eerst kon Sharon maar een kwartiertje rijden, maar na een paar maanden sprong ze al op haar paard voor een ritje van een uur: “Als ik nu de manege binnenloop, vallen al mijn zorgen weg. Ik ben dan ontspannen en lekker mezelf.”

Je hart weer belasten

Revalidatie bij Capri was voor Sharon een extra zetje in de rug: “Het is best moeilijk om je hart weer te belasten, terwijl je in je achterhoofd weet dat je daar net aan geopereerd bent. Het is dan prettig om professionals om je heen te hebben die weten wat ze doen. Zodat je weer met vertrouwen je conditie op kunt bouwen. Daar heb ik veel aan gehad.”

Bekijk Sharon's video

Lees meer ervaringen

Kirsten
Kirsten
– 44 jaar
Kirsten wil graag meer vertrouwen krijgen in haar lichaam….
“Ik wil de oude Kris weer zijn. En ietsje meer”
Kriss
– 63 jaar
Vlak voor zijn verjaardag kreeg Kris (destijds 55) last van zijn arm. Hij belde de dokter en die stuurde meteen een…

Ook uw ervaring delen?

Door uw verhaal te delen, kunt u anderen laten zien dat er hoop is en hoe een gezond en actief leven met een hartaandoening mogelijk is. Wilt u ook uw verhaal delen? Neem dan contact met ons op.

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.