Hoe kunt u gezond(er) eten?

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 2 min

Gezonde voeding is de basis voor een gezond lichaam. Wanneer u gezond eet, helpt u uw lichaam te herstellen. Ook kan gezonde voeding het risico op hart- en vaatziekten verlagen.  

Vaak denken we niet echt na over wat we precies eten. Door bewuste keuzes te maken, kunnen we ons lichaam helpen.

Bouwstenen

Een gezond voedingspatroon bestaat uit de volgende onderdelen: 

1. Voldoende groente en fruit 

Zorg ervoor dat u elke dag minimaal 250 gram groente eet en twee stuks fruit. Groente en fruit bevatten belangrijke vitamines en mineralen. Ook bevat het anti-oxidanten. Dit zijn stofjes die ontstekingen tegengaan en helpen bij het herstel. 

2. Vooral volkoren 

Volkoren producten bevatten veel vezels en belangrijke voedingsstoffen. Daarom is het gezonder om bijvoorbeeld volkorenbrood te eten in plaats van wit brood. Tegenwoordig zijn er veel volkoren varianten van onder andere pasta, noedels en andere graanproducten. 

3. Meer plantaardig, vaker vlees vervangen voor vis 

Het eten van veel vlees geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het goed om af en toe ook plantaardig te eten. Of een of twee keer in de week vis te eten in plaats van vlees. Het advies is namelijk om twee keer per week vis te eten. Plantaardige vervangers voor vlees zijn o.a. peulvruchten, ongezouten noten en tofu. Koop je een kant- en klare vleesvervanger? Kijk dan wel eventjes hoeveel zout erin zit.  

4. Onverzadigde vetten 

Vet is een van de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. We hebben dus vet nodig. Vooral onverzadigde vetten zijn gezond. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Plantaardige en vloeibare vetten (bijv. olie, noten, margarine of vis) zijn voor het grootste gedeelte onverzadigd. Dierlijke en harde vetten (boter, kaas, maar bijv. ook kokos) zijn voor het grootste gedeelte verzadigd. 

5. Dranken zonder suiker 

In veel drankjes zit ongemerkt veel suiker. Zeker in frisdrank, maar ook in vruchtensap of alcoholische drankjes zitten veel calorieën. Probeer daarom vooral water te drinken. Wist je bijvoorbeeld dat in een glas sinaasappelsap van 200 ml al gauw vijf suikerklontjes zitten? Een stuk fruit eten is gezonder. Dan krijgt u ook de vezels binnen. Vezels geven u een gevoel dat u sneller vol zit, het is goed voor de darmen én vezels verminderen de opname van cholesterol.  

De Schijf van Vijf 

Met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum heeft u een handige leidraad om gezonder te eten. Er staat in welke producten goed zijn voor uw gezondheid. Denk aan volkoren producten, voldoende groente en fruit, meer plantaardig eten en dranken zonder suikers. Klik op de links hieronder om meer te lezen over elk van de vijf schijven:

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.