Eetgewoonten veranderen

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 2 min

Een gewoonte veranderen gaat niet vanzelf. Het begint met een kleine stap. Ook zal het af en toe niet lukken om u aan uw goede voornemen te houden.

De diëtisten van Capri kunnen u helpen bij het veranderen van uw eetgewoontes. Met de onderstaande tips kunt u zelf (alvast) aan de slag. 

1. Eetwissel 

Vervang vandaag eens iets wat je normaal eet voor iets gezonders. Eet een stuk fruit in plaats van een koekje. Neem een volkoren boterham in plaats van wit brood. Doe pindakaas op je brood in plaats van gewone kaas. Op de website van het Voedingscentrum vind je nog meer voorbeelden van Eetwissels. 

2. Maak een weekplanning 

Variatie is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Je kunt bijvoorbeeld een weekplanning maken, waarin je van tevoren bekijkt welke maaltijden je eet. Dit zorgt er ook voor dat je vaker iets te eten bij je hebt, zodat je minder snel in de verleiding komt om naar de snackbar te gaan. 

3. Doe geen boodschappen op een lege maag 

De beste manier om geen ongezonde dingen te eten, is door ze niet te kopen. Als u ze niet in huis hebt, wordt het lastiger om ongezonde dingen ondoordacht te eten. Als we trek hebben en we gaan boodschappen doen, kopen we sneller ongezonde dingen. Zorg daarom dat u geen boodschappen doet op een lege maag. En maak van tevoren een lijstje. Zo komt u minder snel in de verleiding om die reep chocolade toch nog mee te nemen. 

4. Let op als u buiten de deur eet! 

Eten in een restaurant is lang niet altijd gezond. Veel frietjes, weinig groentes en vaak gote porties. Vaak bevat het veel zout. Natuurlijk gaan we allemaal graag af en toe uit eten of bestellen we iets als u geen zin heeft om te koken. Maar doe dit niet te vaak! Je kunt in het restaurant ook vragen of ze de sausjes apart serveren en een extra salade bijbestellen. Of vragen of ze minder zout aan het gerecht toevoegen.

Als u gaat eten bij vrienden of kennissen voor de gezelligheid, kunt u ze ook vragen om iets gezond(er)s te maken. Bijvoorbeeld door aan te geven dat u moet letten op uw cholesterol of uw zoutgebruik. Of nodig ze bij u thuis uit. Dan heeft u zelf in de hand wat er op het menu staat. 

Kies ik Gezond App 

Wilt u gezonder eten op basis van wat u belangrijk vindt? Bijvoorbeeld minder suiker, minder vet of minder zout? De ‘Kies ik Gezond’-app helpt hierbij. U scant gemakkelijk een product of zoekt het op in de app. 

Mijn Eetmeter 

Met de Eetmeter kun je bijhouden wat je eet. Het is eigenlijk een digitaal voedingsdagboek. Wil je je eetpatroon veranderen? Of gewoon eens bijhouden wat je eet? De Eetmeter van het Voedingscentrum geeft inzicht in hoeveel en welke voedingsstoffen je binnenkrijgt.  

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.