In de periode na een hartincident verandert uw dagelijks leven. Dat kan veel gevoelens en gedachten oproepen. U moet met de veranderingen leren omgaan. Dat kan even duren: het is een verwerkingsproces.
Direct na een hartincident kunt u het gevoel hebben dat het leven even stil staat. U richt zich volledig op uw gezondheid. Gevoelens van ongeloof, verbijstering en ontkenning komen in deze periode vaak voor. Na enkele weken merkt u dat dit verandert. Het verwerkingsproces kent verschillende onderdelen:
- Lichamelijk herstellen: dit is het begin van het verwerkingsproces. Het lichamelijk herstel en het dagelijks leven oppakken zijn hierin belangrijk.
- Mentaal verwerken: een hartaandoening neemt gedachten en gevoelens met zich mee. Bijvoorbeeld angst, onzekerheid, twijfels of pijn. In deze fase begint u deze gedachten en gevoelens te accepteren. Het kan ook zijn dat u veel vragen hebt over uw leefstijl en hoe u die kunt aanpassen.
- Aanpassen: hierbij kijkt u weer vooruit. U bedenkt wat u moet aanpassen in het dagelijks leven om met een hartaandoening om te gaan. U maakt bijvoorbeeld de eerste stappen met het aanpassen van uw leefstijl, door te zorgen voor voldoende beweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook denkt u na over wat er voor uw toekomst nodig is om op een waardevolle manier te kunnen leven.
Eigen proces, eigen tempo
Elk persoon doorloopt de onderdelen van verwerking in een eigen tempo en volgorde. Het kan zijn dat dit proces voor uw gevoel trager gaat dan u eigenlijk zou willen. Het kan 9 maanden tot een jaar duren voordat u het hele proces heeft doorlopen. Ook kan het zijn dat u heen en weer gaat tussen de onderdelen. Zoals in het voorbeeld van Linda hieronder:
Voorbeeld Linda: van aanpassen naar verwerken
Linda is klaar met de revalidatie. Ze heeft veel zin om weer te gaan werken. De afgelopen maand ging ze al een aantal keer koffiedrinken met collega’s. Ze doet ook weer wat lichte administratieve taken. Zo bouwt ze rustig het werk weer op.
Volgens de afspraken werkt Linda deze week voor het eerst drie dagen van drie uur. Ze reist met openbaar vervoer naar werk. Na enkele dagen merkt ze dat alles bij elkaar toch teveel is. Als ze thuiskomt is ze erg moe. Ze moet eerst op de bank bijkomen. Linda is enorm teleurgesteld: ‘Waarom lukt het mij niet eens om een paar uurtjes te werken?’. Het maakt haar ook onzeker: ‘Kan ik ooit wel weer normaal mijn werk doen?!’
In het voorbeeld leest u hoe Linda na haar revalidatie in de aanpassingsfase zat. Bij het opbouwen van haar werk wordt de mentale verwerking opnieuw belangrijk: in de nieuwe situatie krijgt ze opnieuw gedachten en gevoelens over het omgaan met haar hartaandoening.
Het is goed om te weten dat het heel normaal is om heen en weer te gaan tussen de onderdelen van verwerking. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u nieuwe situaties meemaakt die u met uw hartaandoening nog niet had meegemaakt. Denk bijvoorbeeld aan weer aan het werk gaan of met vakantie gaan.
Naasten
Naasten (zoals een partner, kind of goede vriend(in)) kunnen ook een verwerkingsproces doormaken. Ook zij doen dit in hun eigen tempo. U leest hier meer over in dit artikel.
Vragen of hulp nodig?
Heeft u vragen of zorgen rondom uw verwerkingsproces? Of heeft u hierin wat extra hulp nodig? Neem dan contact op met bijvoorbeeld de maatschappelijk werker of één van de andere professionals in de zaal.