Verwerking voor een partner, familie of andere naasten

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 2 min

Voor een naaste kan het flink schrikken zijn wanneer iemand een hartincident meemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een partner, kind, familielid of goede vriend(in). Ook zij moeten met de veranderingen leren omgaan. Naasten maken hun eigen verwerkingsproces door.

Een naaste kan zich zorgen maken over degene met een hartaandoening. Ook denkt hij/zij na over of de toekomst samen. Dit hoort bij het verwerkingsproces. Een verwerkingsproces bestaat uit een aantal onderdelen: herstel, verwerking en aanpassing. In dit artikel leest u daar meer over.

Eigen tempo

Ook voor naasten geldt: elk persoon doorloopt het verwerkingsproces in zijn/haar eigen tempo. Dit kan een ander tempo zijn dan dat van de persoon met de hartaandoening zelf! Wanneer dat zo is, kan dat best eens lastig zijn. Zoals in het voorbeeld hieronder:

Voorbeeld: Jamal & Lara

Jamal heeft een hartinfarct gehad. Dit kwam voor hem en zijn vrouw Lara totaal onverwacht. Het maakte Jamal in de periode erna heel onzeker. Inmiddels is Jamal aan het revalideren. Hij voelt zich steeds fitter en krijgt weer vertrouwen in zijn lichaam. Tijdens het sporten leert hij zijn (nieuwe) grenzen kennen. Hij denkt na over hoe hij zijn werk wil gaan opbouwen. En hij wil binnenkort een weekend naar het buitenland met zijn vrienden.

Maar daar moet Lara niet aan denken. Zij maakt zich nog steeds veel zorgen over Jamal: “Als hij maar niet weer een infarct krijgt…” Ze vindt het fijn als hij zijn telefoon meeneemt als hij gaat wandelen of naar de revalidatie gaat. Ze wil liever niet dat hij de boodschappen uit de auto tilt. En ze vindt dat hij de lift moet nemen in plaats van de trap naar hun appartement op de tweede etage. Een weekend naar het buitenland ziet ze al helemaal niet zitten.

Jamal vindt dit allemaal maar onzin. Hij voelt zich enorm betutteld door zijn vrouw. “Ze moet zich niet zo aanstellen,” vindt hij. Het maakt hem boos.

In het voorbeeld is Jamal na zijn hartinfarct bezig met aanpassen aan de veranderingen die zijn hartaandoening met zich meebrengt. Hij ervaart tijdens de revalidatie wat hij kan. En hij kijkt vooruit naar de toekomst. Maar zijn vrouw Lara is vooral bezig met het verwerken van wat ze hebben meegemaakt. Zij is erg onzeker over wat haar man allemaal kan en mag. Ze vindt dat hij voorzichtig moet doen.
Beide partners zijn bezig met een ander onderdeel van de verwerking. Dit kan in een relatie voor onbegrip, frustratie en spanning zorgen.

Blijf praten

Het is belangrijk om met elkaar te blijven praten. En wat u hierbij voelt en denkt. Ook al gaat het in eerste instantie over de persoon die een hartaandoening heeft: u maakt deze periode samen mee. Erover praten zorgt ervoor dat u elkaar beter kunt begrijpen. Wanneer u samen door deze periode heen komt, kan dit de relatie uiteindelijk ook sterker maken. Het Praatpakket van patiëntenvereniging Harteraad kan helpen om samen een gesprek te voeren.

Intimiteit

Zorgen over wat iemand met een hartaandoening kan en mag, hebben vaak te maken met inspanning. Ook op het gebied van seksuele inspanning. Vragen en zorgen over intimiteit en seksualiteit komen dan ook vaak voor. Maar ze worden niet altijd besproken. Lees er meer over in dit artikel.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u en/of uw naaste vragen of zorgen rondom het verwerkingsproces? Of heeft u hierin wat extra hulp nodig? Neem dan contact op met de maatschappelijk werker in de zaal.

 

Kijkje in de sportzaal

Naasten mogen bij Capri meekijken tijdens de training in de sportzaal. Het kan fijn zijn om op deze manier eens te zien wat iemand al mag en kan.

 

 

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.