Lopend onderzoek
Als kenniscentrum draagt Capri bij aan verschillende wetenschappelijke studies, gericht op het optimaliseren van hartrevalidatie in Nederland. Op dit moment is Capri betrokken bij de onderstaande onderzoeken.
OPTICARE-RESST: stress en slaap verbeteren
Stress en problemen met slapen hangen vaak met elkaar samen. Ook bij hartpatiënten komen ze regelmatig voor. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel stress als een slechte (kwaliteit van de) nachtrust kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten én op een verlaagde kwaliteit van leven. Helaas is er binnen het hartrevalidatieprogramma nog geen standaardbehandeling voor het gecombineerd aanpakken van problemen met slaap en stress.
De OPTICARE-RESST onderzoekt of extra groepssessies gericht op slaap en stress kunnen helpen om problemen rondom slapen, omgaan met stress en andere gezondheidsuitkomsten te verbeteren, naast het normale hartrevalidatie programma. Ook onderzoeken we de wisselwerking tussen slaap en stress: op welke manier beïnvloeden deze factoren elkaar?
Eind zomer 2024 is de OPTICARE-RESST gestart met de inclusie van deelnemers. De studie wordt uitgevoerd samen met o.a. het Erasmus MC en Maxima Medisch Centrum en wordt gefinancierd door ZonMW.
BACH-NL: beweegangst bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking
Bewegen is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor mensen met een hartaandoening. Voldoende beweging helpt om de gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren en complicaties te voorkomen. Toch bewegen veel mensen met een aangeboren hartafwijking minder dan gezonde mensen. Een mogelijke oorzaak hiervan is beweegangst: angst voor schade aan het hart tijdens intensieve beweging.
Bij volwassenen met een aangeboren hartaandoening is nog weinig onderzoek gedaan naar de rol van beweegangst bij hun deelname aan dagelijkse beweging en sport. In 2022 deden we een klein onderzoek (een zogenaamde pilot studie) bij volwassenen met een specifieke aangeboren hartafwijking (Tetralogie van Fallot). Hieruit bleek dat 21% van deze groep last had van beweegangst. Mensen met beweegangst bewogen vaak minder en deden minder aan sport.
In 2023 zijn we gestart met een groter onderzoek, waarbij meer dan 2000 volwassenen met verschillende aangeboren hartafwijkingen een vragenlijst hebben ingevuld. Bij deze groep onderzoeken we allereerst hoe vaak beweegangst voorkomt bij mensen met verschillende aangeboren hartafwijkingen. Daarnaast kijken we hoe deze beweegangst deelname aan beweging en sport beïnvloedt. Ook zullen er diepte-interviews worden gehouden om te begrijpen welke programma’s kunnen helpen om beweegangst te verminderen.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen onderzoekers van Capri Hartrevalidatie, het Erasmus MC en het Amsterdam UMC. Resultaten worden in de loop van 2025 verwacht.
OPTICARE M/F: Hartrevalidatie bij vrouwen
Eerder onderzoek toont aan dat vrouwen de hartrevalidatie mogelijk starten met een slechtere gezondheid (hogere bloeddruk, hoger cholesterol en minder dagelijkse beweging) dan mannen. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van hartrevalidatie bij vrouwen. In dit onderzoek bekijken we of mannen en vrouwen gelijkwaardig profiteren van hartrevalidatie en of vrouwen baat hebben bij aanvullende programma’s voor het bevorderen van een gezonde leefstijl (een programma in groepsverband of een telefonisch programma). Voor dit onderzoek gebruiken we de gegevens die verzameld zijn bij ruim 900 patiënten die mee hebben gedaan aan het OPTICARE-1 onderzoek.
Resultaten worden in de loop van 2025 verwacht. Dit onderzoek is mede-gesubsidieerd door ZonMw.
Snelle navigatie
- Lopend onderzoek
Nog vragen?
Voor meer informatie of vragen over wetenschappelijk onderzoek kunt u contact opnemen met Nienke ter Hoeve: n.terhoeve@caprihr.nl.