Letten op suiker en voldoende vezels

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 1 min

Bij gezonde voeding wordt vaak gesproken over koolhydraten. Maar wat zijn dat nu eigenlijk?

Koolhydraten is een verzamelnaam voor suikers, zetmeel en vezels. We hebben ze nodig: vezels zijn bijvoorbeeld goed voor de darmen. Maar niet alle koolhydraten zijn gezond.

Onbewerkte koolhydraten

Bij ongeraffineerde koolhydraten zitten de goede voedingsstoffen verpakt in vezels. Ze komen voor in volkoren producten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Volkorenbrood en volkoren crackers
  • Havermout
  • Zilvervliesrijst
  • Peulvruchten
  • Aardappelen

Bewerkte koolhydraten

Bij bewerkte koolhydraten kunt u denken aan suikers, zoals rietsuiker. Ze worden verwerkt in bijvoorbeeld koek en snoep. Ze zijn lekker, maar ongezond en bieden geen voedingsstoffen.

Tips van de diëtist

Wist u dat er wel 50 verschillende soort namen voor suiker zijn? Dat maakt het lastig om bij het kopen van producten te letten op de suikers die er in zitten. In de video hieronder vertelt onze diëtist Marja er meer over. Ook geeft ze u tips waar u op kunt letten bij het kopen van producten.

Meer info

Wil u meer informatie over suiker? Op de websites van het Voedingscentrum en het Diabetesfonds kunt u betrouwbare informatie vinden. Bekijk bijvoorbeeld eens de onderstaande pagina’s:

Inzicht in uw suikergebruik

Hoeveel suiker gebruikt u eigenlijk op een dag? Handige hulpmiddelen geven meer inzicht. Voorbeelden zijn:

 

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.