Gezond eten met hart- en vaatziekten

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 1 min

Gezonde voeding levert ons alle voedingsstoffen die we nodig hebben. Maar wat is goede voeding nu precies?

Goede voeding biedt het lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Voorbeelden hiervan zijn: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen, vezels en vocht.

Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum geeft adviezen en betrouwbare informatie die helpt om gezonde voedingskeuzes te maken. De Schijf van Vijf geeft een richtlijn voor wat u het beste kunt eten. Algemene richtlijnen voor gezonde voeding zijn:

  1. Eet elke dag minstens 250 gram groente en twee porties fruit.
  2. Gebruik vooral onverzadigde vetten.
  3. Eet elke week maximaal 500 gram vlees (waarvan maximaal 300 gram rood vlees). En minimaal 1x vette vis en 1x vegetarisch.
  4. Gebruik zoveel mogelijk volkoren producten.
  5. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken.
    Let op! Als u een vochtbeperking heeft houdt u zich aan de persoonlijke adviezen die u van uw arts of diëtist heeft gekregen.

Lees meer over de Schijf van Vijf.

Praktische ideeën

Het kan best lastig zijn om elke dag volgens deze adviezen te koken en eten. In de video hieronder legt onze diëtist Fabian uit waarom deze adviezen gegeven worden. Ook geeft hij praktische tips om aan deze adviezen te voldoen.

 

Gezond eten bij hart- en vaatziekten

Wanneer u een hartaandoening heeft, is het belangrijk om extra te letten op uw voeding. U kunt rekening bijvoorbeeld houden met de vetten die u gebruikt, de hoeveel suiker, zout en koolhydraten. In de video hieronder geeft de diëtist specifieke tips voor mensen met hart- en vaatziekten. Ook geeft hij ideeën om bepaalde producten te vervangen voor gezondere producten.

Let op: de tekst gaat verder onder de video.

 

 

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.