Het lichaam heeft zout nodig. Het is belangrijk voor de spieren, de zenuwen en de vochtbalans van het lichaam. Maar het verhoogt ook de bloeddruk. Wanneer u een hartaandoening heeft, is het daarom extra belangrijk op uw zoutinname te letten.
Wist u dat de gemiddelde Nederlander dagelijks veel meer zout eet dan eigenlijk goed is? Aan veel voedingsmiddelen wordt zout toegevoegd. Het geeft smaak en zorgt ervoor dat voeding langer goed blijft. Er zit dus al vaak al veel zout verborgen in producten die we gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan voorgemengde kruiden, sojasaus en andere kant-en-klaar producten. Zonder dat we het doorhebben, gebruiken we hierdoor meer zout dan eigenlijk gezond is.
Natriumarm een oplossing?
Natriumarme producten gebruiken kan een oplossing zijn. In deze producten is natrium vervangen door kalium. Let wel op wanneer u plastabletten gebruikt! U kunt door het gebruik van natriumarme producten een te hoog kaliumgehalte krijgen.
Kooktips
Zout is een smaakmaker. Hoe kunt u letten op uw zoutinname, maar wél lekker blijven eten?
Probeer zoveel mogelijk onbewerkte producten te gebruiken. Dus liever geen vis of vlees dat in de winkel al gemarineerd is. En bijvoorbeeld liever geen sauzen uit potten of zakjes. En gebruik tijdens het koken zoveel mogelijk verse producten.
Basisingrediënten waar u veel recepten mee op smaak kunt maken, zijn bijvoorbeeld:
- Spaanse peper
- Gember
- Knoflook
- Olijfolie
- Wijnazijn
- Verse kruiden, zoals basilicum, peterselie, tijm, oregano en koriander.
In de video hieronder vertelt diëtist Marja waar u op kunt letten.
Meer info
Op de website van het Voedingscentrum kunt u nog meer betrouwbare informatie vinden over zout. Bekijk bijvoorbeeld de volgende pagina’s:
Zout inname bijhouden
Hoeveel zout gebruikt u eigenlijk op een dag? Om hier inzicht in te krijgen bestaan handige hulpmiddelen. Voorbeelden zijn: