Hoe zorgt u voor voldoende ontspanning?

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 2 min

Ontspanning na een stressvolle gebeurtenis is erg belangrijk. De gebeurtenis heeft veel van het lichaam gevraagd. Een tijd van ontspanning helpt om het lichaam weer te laten herstellen.

Wanneer u de signalen van stijgende spanning of lang durende stress bij uzelf kunt herkennen, is het makkelijker om op tijd voor ontspanning en herstel te zorgen.

5 manieren om te ontspannen

Klik hieronder op te tips om meer te lezen.

Natuur heeft een positief effect op onze stemming. Het helpt om tot rust te komen.

Dit biedt lichamelijke ontspanning. Sporten kan ontspannend zijn. Maar ook andere manieren van bewegen, zoals wandelen, een stuk fietsen of tuinieren zijn voorbeelden kunnen ontspannen.

Door te stoppen met waarmee u bezig was en even op een andere plek te zijn, kunnen het lichaam én het brein ontspannen.

Denk bijvoorbeeld aan muziek maken of ernaar luisteren, een boek lezen, schilderen of naar een museum gaan.

Een goed gesprek, samen lachen of even iets leuks doen met een ander zorgt voor positieve energie. Het leidt de gedachten even af van waar u zich druk om maakte.

Sta stil en stap uit het hoofd

Tijdens een dag hebben we enorm veel gedachten. We kunnen merken dat we ‘in gedachten verzinken’ . Of we hebben het gevoel ‘geleefd te worden’ door alles wat er van ons gevraagd wordt en om ons heen gebeurt. Het is dan fijn om even uw gedachten opzij te kunnen zetten. Een kort moment nemen om met volle aandacht op te merken wat u om u heen ziet en hoort, of wat u proeft, ruikt of voelt, kan daarbij helpen. Voorbeelden zijn:

  • Kijken: bekijk een voorwerp, plant of vogel met volle aandacht. Welke kleuren heeft het? Hoeveel tinten van eenzelfde kleur ziet u? Waar zijn er schaduwen…?
  • Horen: luister rustig naar de geluiden om u heen. Benoem elk geluid dat u hoort apart. Blijf het geluid even volgen.
  • Ruiken: ruik tijdens het koken even aan elk ingrediënt.
  • Proeven: richt de aandacht tijdens de eerste twee happen van een maaltijd eens écht op wat u proeft. Welke smaken heeft het eten? Welke structuren? Hoe is de temperatuur…?
  • Voelen: breng de aandacht eens stap voor stap naar verschillende onderdelen van het lichaam. Voel hoe uw voeten op de grond staan en hoe uw schoenen aan uw voeten zitten. Merk op hoe u op uw stoel zit. Merk of er spanning in de schouders is. Voel hoe uw kleding om uw lichaam zit en of het misschien ergens knelt…

Zorg voor een rustige ademhaling

Een rustige, lage (buik)ademhaling geeft het lichaam het signaal dat het mag ontspannen. Ga rustig zitten, leg uw hand op uw buik en breng uw aandacht naar de ademhaling. Probeer naar uw buik toe te ademen.
Wilt u iets langzamer gaan ademen? Tel dan hoe hoeveel tellen u inademt – op uw eigen tempo. Probeer vervolgens één of twee tellen langer uit te ademen. Doe dit een aantal keer.
Ook tijdens de revalidatie leert u verschillende ademhalingsoefeningen die u kunnen helpen.

Ontspannen met een app

In de Mindfulness app van VGZ vindt u verschillende oefeningen. U kunt deze op een rustige plek luisteren en meedoen. De app is gratis te downloaden, ook als u niet verzekerd bent bij VGZ.
Ook de gratis app Insight Timer biedt veel ontspannings-, ademhalings- en meditatie oefeningen, in het Nederlands en Engels.

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.