Hoe werkt de Nutri-Score?

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 2 min

Per 1 januari 2024 is in Nederland de Nutri-Score ingevoerd. Dit is een logo dat u kan helpen om voor gezonde producten te kiezen. Hoe gebruikt u die score en is dit wel een betrouwbaar middel?

Op veel producten die in de supermarkt te koop zijn, staat een Nutri-Score. Dit logo laat zien in hoeverre de samenstelling van een product gezond is. De donkergroene A betekent dat de samenstelling relatief gezond is. De donkeroranje E geeft een ongezonde samenstelling aan.

Een A-score is niet per se gezond

Met de Nutri-Score kunt u producten van de dezelfde soort met elkaar vergelijken. Een voorbeeld: u kunt verschillende tomatensoepen met elkaar vergelijken om te zien welke de meest gezonde samenstelling heeft. Maar let op: een soep met een groene A of B hoeft nog niet te betekenen dat deze soep ook daadwerkelijk gezond is! In vergelijking met de andere voorverpakte soepen is hij misschien het meest gezond (of: het minst ongezond). Maar een soep die u thuis vers zelf maakt, kan nóg gezonder zijn.

Een Nutri-Score is een samenvatting van de positieve en negatieve eigenschappen van een product, in vergelijking met andere producten van die soort. Een bepaalde frisdrank kan misschien een positieve Nutri-Score hebben, maar het blijft frisdrank: niet gezond.

Eerst de Schijf van Vijf

De Nutri-Score geeft dus niet per se aan of een product daadwerkelijk gezond is. Daarom adviseert het Voedingscentrum om deze score alleen te gebruiken voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Denk bijvoorbeeld aan sauzen, koeken en sappen.

Wilt u gezond eten? Bekijk dan eerst de Schijf van Vijf en kies producten die hierin staan. Staat een product daar niet in, dan kunt u met behulp van de Nutri-Score de meest gezonde keuze maken.

Verwarrende scores…

Een voorbeeld van hoe Nutri-Scores een verwarrend beeld kunnen geven:

  • 100% volkoren havermout heeft een Nutri-Score A. Hierin zit 0,7% suiker.
  • Cruesli met rood fruit heeft ook een Nutri-Score A. Hier zit 12% suiker in.

Als we alleen naar de Nutri-Scores zouden kijken, lijkt het alsof volkoren havermout en cruesli met rood fruit een even gezonde keuze zijn. Maar niets in minder waar! Minder suiker is een gezondere keuze. Volkoren havermout is dus gezonder dan cruesli, want cruesli bevat altijd suiker.
Kiest u toch voor cruesli? Dan is die met rood fruit in vergelijking met alle andere cruesli’s wel een iets gezondere keuze.

 

Meer weten?

Het Voedingscentrum biedt heldere informatie over de Schijf van Vijf en de Nutri-Score.

Heeft u nog vragen? Onze diëtisten kunnen u hier meer over vertellen. Ook in de cursus Voeding & Gedrag is er aandacht voor dit onderwerp.

 

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.