Seks en intimiteit na een hartincident

Hier ben je:
Geschatte leestijd: 2 min

Na een hartincident zijn de meeste mensen voorzichtig wanneer het gaat om lichamelijke inspanning. Tijdens de revalidatie begint u het bewegen en sporten rustig aan op te bouwen. Maar hoe zit dat met seks? Veel mensen hebben hier vragen over.

Lichamelijke inspanning zorgt dat de bloeddruk en hartslag omhoog gaan. Ook seksuele opwinding zorgt hiervoor. ‘Kan het hart dat nog wel aan?’ vragen veel mensen met een hartaandoening zich af. Ook hun partners kunnen deze zorgen hebben. Vragen en zorgen kunnen intimiteit in de weg staan.

Waar komen problemen vandaan?

Bij hart- en vaatproblemen kan er sprake zijn van vernauwingen van de bloedvaten. Tijdens het vrijen kan dit zorgen voor benauwdheid of pijn op de borst. Daarnaast stroomt het bloed lastiger door de bloedvaten heen. Het komt daardoor moeilijker bij de geslachtsorganen. Dat verklaart waarom sommige mannen met een hart- en vaataandoening erectieproblemen ervaren. Bij vrouwen kan een verminderde doorbloeding zorgen voor minder opwinding of voor vaginale droogheid. Dat kan pijnklachten geven.
Sommige mensen met een hart- of vaataandoening (of hun partner!) vinden deze problemen zo vervelend of worden er angstig door, dat ze intimiteit liever vermijden.

Bijwerkingen van medicatie

Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die het seksleven beïnvloeden. Zo kunnen medicijnen zorgen voor minder zin in seks. Sommige medicijnen (zoals bètablokkers) zorgen bij mannen soms voor erectieproblemen. Bij vrouwen kunnen ze vaginale droogheid veroorzaken.

Wanneer u zulke problemen opmerkt, is het altijd goed om in de bijsluiter van uw medicijnen te kijken. Denkt u dat uw problemen een bijwerking zijn? Bespreek dit dan gerust met uw arts. Ga nooit zelf aan de slag met bijvoorbeeld erectie bevorderende middelen: deze kunnen een nadelige wisselwerking met uw medicatie hebben!

Uw arts kent de bijwerkingen op het gebied van intimiteit en vindt het niet gek als u hier vragen over stelt. Een arts kan u goed adviseren over een oplossing. Tijdens de revalidatie bij Capri kunt u vragen over medicatie ook stellen aan de verpleegkundig specialist in de zaal.

Praat erover

Het komt voor dat mensen zich zoveel zorgen maken of het hart de lichamelijke inspanning bij seks nog wel aan kan, dat ze intimiteit uit voorzorg uit de weg gaan. Soms vermijden ze zelfs aanrakingen of liefkozingen, omdat ze vrezen dat die tot seks leiden.
Intimiteit is belangrijk voor een relatie. Daarnaast kan het een ontspannend, stress verlagend effect op het lichaam hebben. Praat daarom met elkaar over uw zorgen, twijfels en gevoelens.

Stel vragen ook aan uw arts en bespreek uw zorgen. Artsen krijgen deze vragen vaker. Tijdens uw revalidatie kunt u ook terecht bij de zorgprofessionals van Capri, zoals de maatschappelijk werkers.

Wanneer mag het weer?

Patiëntenvereniging de Harteraad noemt in haar magazine over relaties en intimiteit als vuistregel: “Als je twee trappen kunt oplopen zonder pijn op de borst of kortademigheid, dan kun je ook weer seks hebben.” Dat geeft wellicht al wat meer zicht op wat u kunt. Helemaal een goede graadmeter is de inspanningstest die u doet voordat u start met de hartrevalidatie. Bespreek uw vragen ook gerust met de verpleegkundige die de fietstest afneemt.

Meer lezen

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Op de site van patiëntenvereniging de Harteraad vindt u meer artikelen over relaties en intimiteit.
Ook is hier een webinar over dit onderwerp te vinden.

 

Vragen?

Heeft u nog vragen? U kunt uw vragen of twijfels bespreken met bijvoorbeeld de maatschappelijk werker of één van de andere professionals in de zaal.

 

 

Stuurgroep

Het dagelijks bestuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.